Näin testasimme varaston puettavat älylaitteet
Puettavan teknologian käyttö ja tarve varastonhallinnassa on lisääntynyt vauhdilla. Puettavalla teknologialla viitataan tässä yhteydessä varastotyössä käytettäviin elektronisiin laitteisiin ja niiden yhdistelmiin, joita käyttäjä ei kanna käsissään, vaan ne puetaan käyttäjän päälle. Tyypillisesti sormiin, kämmenselkiin ja käsivarteen. Näitä ovat esimerkiksi:
- kannettavat äly- tai päätelaitteet,
- erilaiset lukijat (viivakoodi, RFID, jne.) ja
- kuulokemikrofonit.
Puettavien laitteiden kiinnostavuus perustuu niiden käytön tehokkuuteen, johon keskeisesti vaikuttaa parempi käyttökokemus. Erityisesti käsien vapautuminen työhön ja parempi työergonomia ovat merkittäviä tekijöitä hyötyjen saavuttamiseksi. Puettavuus mahdollistaa selkeästi sujuvamman työskentelyn vähentäen tarpeettomia liikkeitä sekä tarjoaa tiedon välittömän saavutettavuuden kaikissa tehtävävaiheissa ja olosuhteissa. Varaston tehokkuus on kehittämisen tärkein lähtökohta ja puettavuudessa tärkeä osa siitä muodostuu juuri paremman käytettävyyden kautta. Siksi keskityimme tällä kertaa testissämme juuri tuohon osa-alueeseen.
Puettavien kokonaisratkaisujen suunnittelu poikkeaa merkittävästi perinteisistä kädessä pidettävistä laitteista. Uutena näkökulmana otetaan huomioon puettuna pitämiseen liittyvät tekijät. Näitä ovat muun muassa:
- puettavuuden yleiset käyttövaatimukset,
- laitteen paino, koko ja muoto sekä
- käytettyjen materiaalien ominaisuudet (hengittävyys, miellyttävyys ihoa vasten, joustavuus, säädettävyys).
Puettavia ratkaisujen ja komponenttien määrä on ilahduttavasti kasvanut, mutta kattava vertailu päätöksenteon tueksi on puuttunut. Siksi päätimme testata laitteita elävässä varastoympäristössä, kokeneiden varastotyön ammattilaisten kanssa. Testissä vertailimme puettavia ratkaisuja keskenään, mutta myös perinteisempiin vaihtoehtoihin, kuten kädessä pidettävään viivakoodinlukijaan ja tablettiin. Näin oletimme parhaiten selvittävämme niiden väliset erot.
Testiympäristönä toimi asiakkaamme normaalissa ammattikäytössä oleva varasto, jonka työntekijöillä oli kokemusta Talk’nPick ratkaisun käytöstä. Kuusi työntekijää suoritti normaaleja työlistan mukaisia tehtäviä eri laitteilla. Tulokset perustuvat käyttäjien testien aikaiseen kokemukseen ja palautteeseen. Testissä käytetyt laitteistot edustivat testihetkellä markkinoilla saatavilla olevia vaihtoehtoja.
Testauksessa hyödynsimme Devocan Talk’nPick keräilyratkaisua. Se on Android pohjainen, 100 % responsiivinen operatiivisen varastotyön hallintaratkaisu, joka tukee kattavasti eri älylaitteita. Kävimme testissä monipuolisesti läpi sovelluksen käyttötapoja, kuten viivakoodien lukemista, ääniohjausta ja älylaitteen näppäimistön käyttöä keräystilanteissa
Varaston puettavat älylaiteratkaisut
Testatut laitteet – Android yhdistää
Testiin saimme eri valmistajien, pääosin puettavia älylaitteita ja sekä yhden tabletin. Valmistajilta mukana oli Zebran, Honeywellin, Datalogicin, Unitechin ja Samsungin laitteita. Kaikki laitteet on varustettu Android käyttöjärjestelmällä, joka on selkeä standardi varastomaailmassa.
Kullakin puettavan laitteen valmistajalla oli mukana sopiva hihake, jonka ominaisuudet vaikuttivat merkittävästi itse laitteen käyttömukavuuteen. Hihakkeen materiaalivalinnat olivat avainasemassa, sillä puettavan ratkaisun on oltava mukava kantaa koko työpäivän ajan. Laitteen ja hihakkeen käyttöaika vaikuttaa merkittävästi materiaalivaatimuksiin; mitä pidempi aika sen enemmän käyttömukavuus korostuu valinnoissa. Testissä huomattiin hihakkeiden olevan käytössä erilaisia. Lisäksi laitteen paino ja koko vaikuttivat testitulokseen; kevyet laitteet koettiin huomattavasti mukavampina. Näytön koko osoittautui ymmärrettävästi kaksitahoiseksi. Toisaalta näytön liian pieni koko saattoi hankaloittaa tiedon syöttöä ja iso koko taas lisää painoa. Käyttöliittymän fiksulla suunnittelulla voidaan kompensoida näytön kokoa.
Vertailun vuoksi otimme testaukseen mukaan perinteisen tabletin. Sen käyttöön keriäilyintensiivisessä varastotyössä liittyy haasteita. Kannettavana laite on myös riskialttiimpi iskuille ja pudotuksille. Jos tabletti kiinnitetään esimerkiksi trukkiin tai keräyskärryyn, se vaikuttaa tiedon saantiin, aiheuttaen ylimääräisiä tarkistuksia, askelia ja viiveitä. Tabletin suurempi näyttökään ei välttämättä tuo hyötyjä, joita käytettävän sovelluksen hyvällä UI suunnitelulla ei voisi voidaan korvata.
Zebra TC26 PDA älylaite ja SG-TC2Y-WMADP1-01 hihake,
5” näyttö
kokonaispaino 394g
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 1 Kuva1](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva1.png)
Zebran ratkaisua ei koettu erityisen mukavaksi käyttää lähinnä painonsa vuoksi. Itse älylaite sen sijaan sai kiitosta, ollen helppokäyttöinen ja siinä oli hyvä näppäimistö. Massiivinen, korkea ja painava ranneke teki siitä epämukavan pitkäaikaisessa käytössä. Ranneke oli kuitenkin tukeva ja pysyi hyvin paikoillaan. Lisäksi se oli kääntyvä, mikä paransi ergonomiaa, sillä käyttäjän ei tarvitse käännellä kättä lukeakseen viivakoodin.
Testin jälkeen Zebra ilmoitti, että heillä on tulossa uusia malleja, mutta valitettavasti ne eivät ehtineet mukaan tähän testiin.
Datalogic Memor 11 PDA älylaite ja Wearable holder Memor-hihake,
5” näyttö, kokonaispaino 357g
Datalogicin ranneke ei ollut kääntyvä, mikä vaikutti sen ergonomiaan negatiivisesti.
Vaikka älylaite tuntui raskaalta käytössä sen koko ja näppäimistö koettiin hyviksi. Ranneketta pidettiin kovana eikä joustavana, mikä heikensi sen käyttömukavuutta.
![Kuva12 Kuva12](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva12.jpg)
Unitech WD200 PDA älylaite, sisältäen hihakkeen,
3.1” näyttö, kokonaispaino 172gr.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 2 Kuva3](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva3.jpg)
Unitechin älylaite on poikkeuksellisen pieni (näyttö 3.1”), mikä tekee siitä kevyen ja kätevän, mutta samalla näppäimistön käytettävyys ja luettavuus hieman kärsivät.
Rannekkeen käyttö on helppoa ja miellyttävää, se tuntuu kevyeltä ilman puristavaa tunnetta. Miinuksena on kuitenkin se, että laitetta ei voi kääntää, mikä heikentää ergonomiaa.
Samsung XCover5 ja Devoca Easywear hihake,
näyttö 5.3”, kokonaispaino 298g
Samsungin osalla kyseessä on peruspuhelin, joka on sai palautetta helppokäyttöisyydestään ja keveydestään.
Devocan valmistama hihake yhdessä pyörivän alustan kanssa koettiin toimivaksi ratkaisuksi. Pyörivä alusta parantaa ergonomiaa, hihake on mukava ja pehmeä käyttää koko työpäivän ajan. Hihakkeen pesumahdollisuus on hyödyllinen lisäominaisuus.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 3 Kuva3](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva3-1536x545.png)
Honeywell tabletti, EDA10A ja käsituki tabletin taakse HS-1PK,
näyttö 10.1”, kokonaispaino 674g
Testin vertailukohteena oli myös Honeywellin kädessä pidettävä tabletti.
Laitteen paino ja koko tekevät siitä varsin epämukavan kantaa. Kokonsa vuoksi sitä ei voi pukea päälle vaan sitä pidetään toisessa kädessä keräilyn ajan. Tabletti on herkkä vaurioitumaan, joten se sopii paremmin kiinnitettäväksi trukkiin tai kärryihin.
Testaajat totesivat tabletin käytöstä aiheutuvan viiveitä ja lisäaskelia keräystoiminnassa. Sen käyttö koettiin hankalammaksi. Suurta näyttöä ei koettu käytetyn ohjelmiston osalla hyödylliseksi, koska tarvittavat tiedot voidaan esittää pienemmissä näytöissä.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 4 Kuva4](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva4.jpg)
Puettavat viivakoodinlukijat
Testatut laitteet
Testiin valittiin erilaisia viivakoodinlukijoita, kuten sormeen tai kämmenselkään puettavia malleja. Vertailun vuoksi mukana oli myös perinteinen ”jojoon” kiinnitettävä kämmenskanneri.
Testissä oli laitteita Datalogicilta, Proglovelta, Honeywelliltä ja Unitechiltä. Valitettavasti Zebran laitteet eivät ehtineet tällä kertaa mukaan testaukseen.
Kaikki laitteet kytkettiin älylaitteeseen bluetooth-yhteyden avulla, ja kaikissa malleissa yhteyden toiminta oli moitteetonta.
Älylaitteen sisäistä skanneria ei voi käyttää puettujen ratkaisujen yhteydessä. Käsivarressa olevan laitteen suuntaaminen oikeaan suuntaan on vaikeaa, ja lisäksi skannerin lukua varten tarvitaan yleensä painikkeen painallus älylaitteen reunassa, mikä hidastaisi toimintaa.
Testaajat pitivät laitteiden keveydestä ja huomaamattomuudesta. Lisäksi lukunopeus ja lukuetäisyys olivat tärkeitä kriteereitä käytön sujuvuudessa.
Kaikki laitteet suoriutuivat hyvin lukunopeustesteistä ja niiden lukuetäisyys oli riittävä. Maksimilukuetäisyyksiä emme valmistajakohtaisten erojen vuoksi testanneet. Testauksessa lukuetäisyys oli noin 40 cm, ja kaikki laitteet suoriutuivat siitä hyvin.
Datalogic Codiscan viivakoodinlukija
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 5 Kuva5](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva5.png)
Datalogicin Codiscan oli testin tuorein kämmenselkään puettava skanneri. Ranneke tuntui tukevalta ja laite istui hyvin kädessä. Sen pukeminen oli helppoa ja miellyttävää pitää kädessä koko työpäivän ajan. Ratkaisu sopii yhtä hyvin sekä oikeaan että vasempaan käteen. Viivakoodien lukeminen oli vaivatonta ja intuitiivista.
Proglove Mark viivakoodinlukija
Testissä oli mukana Progloven jo useita vuosia markkinoilla ollut laite. Tämä oli testin toinen kämmenselkään puettava skanneri. Mukana oli näytöllinen ns. high-end-malli, joka mahdollistaa esimerkiksi tuotekoodin näyttämisen. Käyttäjät kokivat haptisuuden eli värähtelyn käytön aikana miellyttäväksi piirteeksi. Ranneke on helppo pukea ja mukava kädessä. Laite voidaan myös helposti säätää sopivaksi sekä oikea- että vasenkätisille käyttäjille.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 6 Kuva6](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva6.jpg)
Honeywell 867xx Flexrange
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 7 Kuva7](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva7-300x195.jpg)
Honeywellin ratkaisu testissä oli etusormeen puettava malli. Laite oli kooltaan mukava, mutta ei kuitenkaan yltänyt kämmenselkäskannereiden huomaamattomuuden tasolle. Testaajat kokivat sen voivan korkeutensa johdosta tarttua kiinni. Se oli kuitenkin helppo säätää sopivaksi sekä oikea- että vasenkätisille käyttäjille.
Unitech MS652+ viivakoodinlukija
Unitech MS652+ on kahteen sormeen puettava malli (etu- ja keskisormi). Sitä on helppo käyttää, mutta skannerin korkea koko haittasi sen käyttöä.
Laite tuotti selkeän piippausäänen. Se ei kuitenkaan soveltunut erityisen hyvin testiympäristöön, jossa kerättiin siististi pinottuja kirjoja, mutta saattaisi toimia paremmin toisessa ympäristössä.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 8 lataus](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/lataus.jpg)
Unitech MS916 viivakoodinlukija
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 9 Kuva9](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva9.jpg)
Testissä vertailuna oli Unitechin MS916 -lukija, joka on perinteinen kämmenessä pidettävä skanneri.
Laitetta pidetään joko jojon päässä roikkumassa tai taskussa, josta se otetaan käyttöön. Testaajat kokivat laitteen hankalammaksi ja hitaampitehoiseksi käytössä. Laite kolisee ja osuu kehoon kumartuessa ja liikkuessa.
Kuulokemikrofonit
Testatut laitteet
Kuulokemikrofoneja käytetään varastotyössä, kun kommunikointi tapahtuu puheella. Niitä käytetään esimerkiksi varmistamaan tietoja puheella ja antamaan ohjeita äänellä. Tämä lisää työn tehokkuutta, sillä tehtäviä voidaan hoitaa liikkeellä ollessa, eikä henkilön tarvitse pysähtyä näppäilemään tai lukemaan viivakoodeja.
Kuulokkeet yhdistetään älylaitteeseen Bluetooth-yhteyden avulla. Yleisin käyttötapa on mono, jolloin kuuloke on vain toisella korvalla ja toinen korva jää kuulemaan ympäristön ääniä. Tämä mahdollistaa reagoinnin mahdollisiin vaaratilanteisiin.
Kuulokemikrofoneissa käyttömukavuus on erityisen tärkeää, sillä korva on herkkä ylimääräiselle painolle. Erityisesti korvanlehti on herkkä siitä, että vääränlainen kuuloke painaa sitä koko työpäivän ajan.
Modcom Bluetooth
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 10 Kuva10](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva10-300x300.jpg)
Modcomin Bluetoothilla ja irrotettavalla akulla varustettu malli vakuutti keveydellään, mikä teki siitä helpon kantaa.
Kuulokemikrofonin laatu vaikutti korkeatasoiselta. Erityisesti testaajat pitivät vaihtoehtona saatavaa korvan yli menevää korvatyynyä mielekkäänä, sillä se ei painanut korvanlehteä.
Jabra Blueparrott C400 XT
Käyttäjät kokevat Blueparrot-kuulokkeet kevyiksi, ja korvatyynyn vaihtaminen on kätevä ominaisuus työpäivän aikana.
Joillekin käyttäjille korvatyyny saattaa kuitenkin tuntua pieneltä ja painaa korvaa pidempiaikaisen käytön aikana.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 11 Kuva11](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/Kuva11-246x300.png)
Tulosten yhteenveto - käyttömukavuus tärkeää
Testin tuloksissa huomio kiinnittyy erityisesti laitteiden käytettävyyteen, käyttömukavuuteen ja lopulta tehokkuuteen. Näihin liittyy useita vaatimuksia, joissa eroja lopulta syntyi. Keskeiset tulokset olivat:
- Tekniset ominaisuudet riittäviä kaikilla – Tyypillisesti kaikkien älylaitteiden tekniset ominaisuudet ovat riittäviä varastotyön tehokkaaseen suorittamiseen: prosessoriteho, muistin määrä ja näytön tekninen laatu ovat riittävällä tasolla.
- Näytön luettavuudessa eroja – Päätelaitteen näytön koko ja pyörivä alusta ovat tärkeitä työergonomian kannalta. Suurempi näytön koko auttaa luettavuudessa, mutta heikentää käytettävyyttä ja vaikeuttaa puettavuutta. Äly/päätelaitteen mukavuus ja keveys ovat olennaisia jatkuvassa pitkäaikaisessa käytössä.
- Puettavan hihakkeen tai rannekkeen helppokäyttöisyys ja käytön miellyttävyys koettiin tärkeiksi. Pistelevien ja/tai hiostavien materiaalien käyttö vaikuttaa pitkäaikaisessa käytössä käyttömukavuuden lisäksi myös tehokkuuteen.
- Erillisellä lukijalla selkeitä etuja – Erillinen puettava viivakoodinlukijan koettiin tärkeäksi, sillä kädessä pidettävän päätelaitteen käyttö skannaukseen koettiin epäergonomiseksi ja hankalaksi. Lukijoiden ominaisuuksissa on myös teknisiä eroja, kuten haptisuus, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
- Varaston päätelaitteet – hihakkeissakin on eroja
- Äly/päätelaitteiden kärkeen nousi Samsung Xcover puhelin ja Easywear-hihake erityisesti käyttömukavuuden ansiosta. Unitechin ja Zebran rannekkeisiin perustuvat ratkaisut seurasivat perässä tasaisella tuloksella.
- Viivakoodin lukijat – kämmenselkään puettava suosituin
- Skannereista voitto jaettiin kahden laitteen kesken Datalogicin ja ProGloven välillä. Kumpikin näistä on kämmenselkään puettava malli, huomaamaton ja kevyt.
- Osalla testaajista käyttökokemus korosti lukijan puettavuutta ja käyttömukavuutta. Puettavan kankaan materiaali tulee olla hengittävää, pehmeää ja miellyttävää iholla. Lisäksi arvostettiin skannerin haptista palautetta, omaa näyttöä ja tarpeeksi pitkää skannausetäisyyttä sekä säteen kohdistusta, jotta kerääjä voi varmistua oikeasta viivakoodinlukukohdasta.
- Kuulokemikrofonit – teknisesti tasaista, mukavuus ratkaisee
- Modcomin Bluetooth-malli nousi parhaaksi mukavuuden ja käytettävyyden näkökulmasta. Se oli kevyt, mukava ja luotettavan tuntuinen käytössä.
Testimme todistaa, että käytettävillä laitteilla on valitun ohjelmistoratkaisun ohella kohtuullisen suuri merkitys varaston tehokkuuteen. Suorat vaikutukset ovat helposti todennettavia, mutta epäsuorien vaikutusten osalla on tilanne haasteellisempi. Niiden arviointi vaatii usein asiakaskohtaisen tarkastelun sekä analyysin. Valittu ohjelmistoratkaisu vaikuttaa myös puettavan ratkaisun valintaan ja sitä kautta varaston tehokkuuteen. Pienelle (kevyelle) näytölle optimoitu käyttöliittymä mahdollistaa ylivoimaisen käyttömukavuuden.
Mikäli haluat keskustella aiheesta lisää, niin ota meihin yhteyttä.
Lopuksi haluamme kiittää kaikkia testaajia heidän panoksestaan ja arvokkaista testaustiedoistaan!
Yhteenveto
Alla olevassa taulukosta laitekohtaiset tulokset yhteenvetona.
![Parhaimmat puettavat laitteet varastotyöhön – testitulokset 12 excel](https://www.devoca.fi/wp-content/uploads/2024/05/excel-1024x894.png)